Draag bij aan de toekomst van symfonische en vocale topkwaliteit in een dynamisch speelveld van cultuur, media en publiek.
Voorzitter Raad van Toezicht | Stichting Omroep Muziek (SOM)
Attributen
Delen
Voorzitter Raad van Toezicht | Stichting Omroep Muziek (SOM)
Hilversum | Klassieke muziek | Bestuur & toezicht
De ambassadeur van symfonische en vocale muziek in het publieke bestel
Stichting Omroep Muziek (SOM) is het productiehuis voor levende, klassieke muziek binnen de Nederlandse publieke omroep. Met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor verzorgt SOM jaarlijks meer dan 75 live-uitvoeringen binnen drie gerenommeerde concertseries: het AVROTROS Vrijdagconcert, de NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert. Deze series, die worden uitgezonden op NPO Klassiek, combineren muzikale excellentie met maatschappelijke relevantie. Zij zijn gewaardeerd ambassadeur voor nieuwe en onbekende muziek in Nederland en daarbuiten. Daarmee draagt SOM bij aan het behoud én de vernieuwing van een levende muziekcultuur.
Het Radio Filharmonisch Orkest behoort tot de top van de Nederlandse orkesten. Samen met het Groot Omroepkoor kreeg het orkest in september 2017 de Concertgebouwprijs toegekend waarmee de kwaliteit van beide ensembles nog eens benadrukt werd. Koor en orkest onderscheiden zich door bijzondere symfonische concerten, met concertante opera-uitvoeringen en met Nederlandse muziek. Eerste uitvoeringen in Nederland en wereldpremières vormen een belangrijk deel van het repertoire. Chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest is Karina Canellakis. De Engelse dirigent Benjamin Goodson is chef-dirigent van het Groot Omroepkoor.
Bij de Stichting Omroep Muziek werken circa 240 medewerkers. De organisatie ontvangt structurele OCW-subsidie via de NPO. Daarnaast is SOM eigenaar van het rijksmonumentale Muziekcentrum van de Omroep (MCO), dat zij duurzaam exploiteert. De SOM is geen BIS-instelling, maar levert incidenteel capaciteit aan BIS-gezelschappen.
SOM opereert in een groot netwerk van publieke en culturele partners. De relatie met NPO, AVROTROS en NTR is bestuurlijk en operationeel verbonden: zij zijn opdrachtgever en partner tegelijk. De onderlinge afspraken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. De stichting produceert de Levende Muziekseries namens de omroepen, in nauwe afstemming met artistieke partners en onder regie van de NPO.
De context: strategische heroriëntatie en noodzakelijke vernieuwing
Sinds juni 2024 is Simone Meijer de directeur-bestuurder van de SOM. Er zijn twee chef-dirigenten in dienst van de SOM. Recent is bekend geworden dat Karina Canellakis tot 2031 chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest blijft. De SOM staat er goed voor. De concerten worden goed bezocht en uitstekend gewaardeerd.
De Raad voor Cultuur onderstreepte in haar advies over het beleidsplan 2022-2026 het belang van een krachtige artistieke koers, een eigen artistiek leider, en een actiever beleid op het gebied van innovatie, diversiteit en fair practice. De SOM staat daarmee voor een inhoudelijk en bestuurlijk uitdagende toekomst die vraagt om koersvastheid, verbinding en visie.
Tegelijkertijd staat de publieke omroep aan de vooravond van bezuinigingen en bestuurlijke herstructurering. Voor SOM betekent dit het actief inzetten op het versterken van de artistieke zeggenschap, het herijken van de samenwerking met AVROTROS, NTR en de NPO, en het realiseren van een grotere zichtbaarheid en impact binnen het medialandschap.
De Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht bestaat uit vijf leden en houdt integraal toezicht op beleid, strategie, risico’s en governance. De raad fungeert als werkgever van de directeur-bestuurder en vervult een verbindende en representatieve rol richting het bredere veld. Naast toezicht houden brengt de Raad relevante kennis en expertise in en beschikt zij over een voor het orkest relevant netwerk. De Raad van Toezicht is belast met het toezicht op de algemene gang van zaken in de stichting en met het toezicht op de directie en het door de directie gevoerde beheer. Toezichthouders worden benoemd door de NPO, in afstemming met de betrokken omroepen NTR en AVROTROS.
Algemene profielkenmerken leden Raad van Toezicht
- Bestuurlijke ervaring, bij voorkeur in de culturele en/of publieke sector.
- Strategisch denkvermogen en maatschappelijke sensitiviteit.
- Ervaring als toezichthouder of sparringpartner op directieniveau.
- Onafhankelijke oordeelsvorming en gevoel voor collegiaal samenspel.
- Affiniteit met klassieke muziek en koorcultuur.
- Bekendheid met de rol en positie van de publieke omroep in Nederland.
- Geen (potentiële) belangenverstrengeling.
Specifiek profiel: Voorzitter Raad van Toezicht
- Bestuurlijk-juridische achtergrond en governance-ervaring met scherp inzicht in politiek-bestuurlijke processen rond cultuur, media en OCW-beleid en kennis van het omroepbestel.
- Ervaring met organisatieaansturing en toezicht in complexe omgevingen.
- Eerste sparringpartner voor de directeur-bestuurder.
- Verbinder richting dirigenten, NPO en omroepen op RvT-niveau.
- Lid van de remuneratiecommissie.
- Ervaring met medezeggenschap.
- Voldoende beschikbaarheid voor invulling van de rol.
- Maatschappelijk netwerk en publieke vertegenwoordiging.
- Liefhebber van klassieke muziek en koormuziek.
Praktisch
De Raad vergadert ongeveer vier tot zes keer per jaar waaronder een jaarlijkse strategiesessie. Naast de reguliere bijeenkomsten vinden informele overleggen en concert- en werkbezoeken plaats. De voorzitter ontvangt een vacatievergoeding van €1.500 per jaar, plus een vergoeding van gemaakte onkosten. De Raad van Toezicht en de directeur-bestuurder conformeren zich aan de bepalingen van de Governance Code Cultuur (GCC), Code Diversiteit en Inclusie, en de Fair Practice Code, en passen deze toe.
Procedure
SOM laat zich in deze werving begeleiden door Colourful People. Voor vragen kun je contact opnemen met Winfred Voordendag, senior partner, via 06 28 28 47 06 of per mail w.voordendag@colourfulpeople.nl.
Bij interesse gelieve brief en cv vóór zondag 1 juni via het sollicitatieformulier op de website van Colourful People te sturen. De gesprekken vinden plaats op vrijdag 13 juni in de ochtend. SOM streeft naar een samenstelling van het team die de organisatie in alle opzichten meer divers maakt. Standplaats is het Muziekcentrum van de Omroep, uitvoeringen vinden plaats in Utrecht (TivoliVredenburg) en Amsterdam (Concertgebouw).
Organisatienaam | Stichting Omroep Muziek via Colourful People |
Locatie | Hilversum |
Branche | Cultuur |
Profiel | Bestuurlijk / Juridisch |
Vergoeding | €1.500 per jaar + onkostenvergoeding |
Sluitingsdatum | 01-06-2025 |