Zet je kennis van het sociaal domein en digitale informatievoorziening in om, als toezichthouder in een politiek-bestuurlijke omgeving, bij te dragen aan effectieve en rechtmatige hulp aan burgers.
Lid bestuur (toekomstig lid raad van toezicht) - Stichting Inlichtingenbureau via ADJ
Attributen
Delen
Voor Stichting Inlichtingenbureau is ADJ op zoek naar een lid bestuur, toekomstig lid raad van toezicht. We zoeken een maatschappelijk betrokken toezichthouder met kennis van de gemeentelijke uitvoeringspraktijk binnen het sociaal domein (werk & inkomen, schuldhulpverlening, Wmo en Jeugdwet) en digitale informatievoorziening, die zich thuis voelt in een politiek-bestuurlijke omgeving. Wil je je, vanuit een toezichthoudende functie, sterk maken voor de missie van het Inlichtingenbureau om gemeenten in staat te stellen inwoners snel en transparant de juiste hulp te bieden? Dan gaan we graag met je in gesprek.
Lid bestuur (toekomstig lid raad van toezicht) | Utrecht
portefeuille gemeentelijke uitvoeringspraktijk
Context
Het Inlichtingenbureau (de stichting) is in 2001 opgericht door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met als doel om de uitwisseling van (persoons)gegevens tussen gemeenten en overheidsinstanties eenvoudiger te maken. De stichting kent een bestuur van vijf leden, inclusief de voorzitter. Twee leden, waaronder de vacante positie, worden benoemd door de VNG en drie leden door de minister van SZW.
Op dit moment bevindt de stichting zich in een afrondende fase van een transitie naar een raad van toezicht model. Leden van het huidige bestuur kunnen in de toekomst plaatsnemen in de raad van toezicht. Het nieuw te werven lid bestuur zal automatisch worden voorgedragen als lid raad van toezicht. Naar verwachting vindt dit plaats tweede helft 2025.
De activiteiten van de stichting worden uitgevoerd door de organisatie en haar medewerkers. De directeur (na de statutenwijziging: de directeur-bestuurder) heeft de dagelijkse leiding over de stichting en draagt de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het beleid en de werkzaamheden binnen de stichting.
In de huidige situatie geeft het bestuur ‘op afstand’ sturing aan de organisatie op beleids- en control vraagstukken. Het bestuur agendeert strategische vraagstukken, bepaalt mede de beleidslijnen, behandelt beleidsvragen en is scherp op de risico’s voor de organisatie. Daarnaast heeft zij een verantwoordelijkheid in het bespreken en goedkeuren van documenten in de planning-en-controlcyclus, zoals het jaarplan en het jaarverslag/jaarrekening. Het bestuur is formeel eindverantwoordelijk voor de stichting.
Totdat sprake is van een raad van toezicht, vinden er bestuursvergaderingen plaats waar zowel de directeur als de ambtelijk secretaris bij aanwezig zijn. Er is geen sprake van aparte commissies binnen het bestuur. De vergaderingen worden door de directeur inhoudelijk voorbereid in samenspraak met de voorzitter van het bestuur. Deze vergaderingen vinden doorgaans zo’n zes keer per jaar plaats op een vrijdag.
Wie ben je en wat breng je mee?
Alle leden van het bestuur van Stichting Inlichtingenbureau dienen te beschikken over:
- affiniteit met de missie en doelstellingen van de stichting;
- ruime bestuurlijke en/of toezichthoudende ervaring;
- inzicht in financiële, organisatorische en beleidsmatige zaken;
- ervaring met besluitvormingsprocessen in een politiek-bestuurlijke omgeving;
- breed, relevant netwerk in het openbaar bestuur, bij de VNG en andere gemeentelijke branche- en belangenverenigingen;
- inzicht in bestuurlijke ontwikkelingen bij ministeries;
- onafhankelijke opstelling;
- brede maatschappelijke belangstelling en aantoonbare maatschappelijke betrokkenheid;
- herkenbaarheid en gezag bij de belangrijkste stakeholders;
- evenwicht in betrokkenheid en bestuurlijke / toezichthoudende afstand.
Als nieuw lid beschik je verder specifiek over:
- kennis van de gemeentelijke uitvoeringspraktijk in het sociaal domein (werk & inkomen, schuldhulpverlening, Wmo en Jeugdwet) en informatievoorziening in het algemeen;
- kennis van/ervaring in ondernemerschap en innovatie op het gebied van gegevensuitwisseling en bijbehorende dienstverlening.
Daarnaast herken jij je, net als de overige leden van het bestuur, in de volgende persoonskenmerken:
- integer en transparant;
- zorgvuldig en analytisch; onderscheidt hoofd- en bijzaken;
- betrokken en nieuwsgierig;
- luisterend oor en sparringpartner;
- (zelf)kritisch, gericht op ontwikkeling;
- aanmoedigend, teamspeler.
Wat doet het Inlichtingenbureau?
Sinds de oprichting van het Inlichtingenbureau kunnen gemeenten en overheidsinstanties gebruik maken van één informatieknooppunt en dat scheelt veel tijd en geld. Enkele voorbeelden van de resultaten die dankzij het Inlichtingenbureau worden bereikt zijn: automatische kwijtschelding van lokale belastingen en waterschapslasten, beter zicht op jongeren die hulp krijgen bij re-integratie naar werk of school en rechtmatigheidscontrole van leefgeld verstrekt aan ontheemden uit Oekraïne. Het werk van het Inlichtingenbureau betreft privacygevoelige processen, waarbij grote databestanden worden gekoppeld en uitgewisseld binnen de kaders van wet- en regelgeving. Bij het Inlichtingenbureau werken ongeveer 100 professionals, die gemotiveerd en kundig uitvoering geven aan hun werk. Zij hanteren daarbij de volgende kernwaarden: samenwerken, servicegericht, maatschappelijk betrokken en betrouwbaar. Meer informatie over het Inlichtingenbureau is te vinden op de website www.inlichtingenbureau.nl.
Benoeming en vergoedingen
Het nieuwe lid bestuur zal door de VNG worden benoemd voor een periode van twee jaar. De kandidaat heeft geen andere functie (gehad) op grond waarvan (de schijn van) belangenverstrengeling kan ontstaan.
Het bestuur vergadert gemiddeld zes keer per jaar. De voorzitter en de leden ontvangen een vergoedingsregeling die strookt met de bezoldiging op basis van de Wet Normering Topinkomens (€ 5.500,- per kalenderjaar). De standplaats voor vergaderingen is Utrecht en de vergaderingen vinden in de regel plaats op een vrijdagochtend. Alle leden van het bestuur hebben de bereidheid en het vermogen om alle vergaderingen bij te wonen en zich terdege voor te bereiden.
Procedure
Bij de werving en selectie laat Stichting Inlichtingenbureau zich bijstaan door ADJ. De adviseur van ADJ voert gesprekken met in potentie voor de functie geschikte kandidaten. De curricula vitae van de meest geschikte kandidaten worden aan de selectiecommissie gepresenteerd. Op basis hiervan worden kandidaten geselecteerd voor de selectiegesprekken. Voor de werving van kandidaten wordt ook gebruik gemaakt van social media (LinkedIn, e.d.). Solliciteren kan via het sollicitatieformulier op de website van ADJ.
ADJ gelooft in de kracht van verschillende achtergronden en perspectieven, om optimaal aan te sluiten bij de behoeften uit de samenleving. Het maakt niet uit waar je bent geboren, waar je in gelooft, hoe oud je bent en van wie je houdt. We zijn vooral nieuwsgierig naar jouw drive en welke maatschappelijke bijdrage jij kan en wil leveren.
Jouw reactie, voorzien van motivatiebrief en cv, zien wij graag zo spoedig mogelijk en uiterlijk 2 juni 2025 tegemoet.
Contactpersoon
Marielle Veerman
Telefoonnummer: 06-15087126 | E-mailadres: marielle@adj.nl
Organisatienaam | Stichting Inlichtingenbureau via ADJ |
Locatie | Utrecht |
Branche | Overheid / non-profit |
Profiel | portefeuille gemeentelijke uitvoeringspraktijk |
Vergoeding | WNT (€ 5.500,- per kalenderjaar) |
Sluitingsdatum | 03-06-2025 |